Het landgoed De Wielewaal

WELKOM BIJ HET LANDGOED DE WIELEWAAL

De Wielewaal is een uniek en uitgestrekt landgoed met vele mogelijkheden en gezichten. Deze specificaties geven slechts een beperkte indruk van wat landgoed De Wielewaal allemaal heeft te bieden.

Bouwjaar: 1934-2007

Tuin: circa 142ha

Prijs: op aanvraag

Aanvaarding: in overleg

Landgoed specificaties


Verbouwing in 2007

Tijdens de omvangrijke verbouwing ging het landhuis bijna volledig tegen de vlakte en werd het in dezelfde stijl opgebouwd en aanzienlijk vergroot. Zo kwam er een geheel nieuwe vleugel, gedeeltelijk voorzien van een rieten dak. Wat opvalt zijn de bijzondere, karakteristieke en historische materialen die bij de (her)bouw zijn gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan eeuwenoude balken, ouderwets metselwerk, leien dakpannen uit Normandië en Versailles-parket. Vandaag de dag voldoet De Wielewaal ruimschoots aan het niveau dat je mag verwachten van een huis met internationale allure. Een huis met een aantal bijzondere extraatjes, waaronder een ruim 750 vierkante meter grote (wijn)kelder. Compleet met klimaatkasten, proeflokalen met grote open haarden en een hammenkamer. Vijf maanden lang werkte een gespecialiseerd Oostenrijks bouwbedrijf hier aan ondergrondse boog- en gewelfconstructies. Saillant detail: de gebruikte stenen zijn afkomstige van een voormalig kasteel van de Oostenrijkse keizer Frans Jozef I (echtgenoot van keizerin Sissi, bekend van de op haar leven gebaseerde filmtrilogie) en zijn stuk voor stuk voorzien van een ingebakken wapenschild. Het totaalplaatje is verbluffend. De gewelvenkelder ademt de sfeer van een Middeleeuws kasteel, alleen hadden ze in die tijd geen Bentley’s. Deze Engelse klassieker heeft een prominente plek in de kelder gekregen, achter glas en in de spotlights. Hij is er tijdens de bouw ingetakeld en kan er nooit meer uit. Een cadeautje voor de nieuwe bewoners.

Techniek

Ook op het gebied van moderne techniek komt De Wielewaal niets tekort. Naast een geavanceerde beveiligingsinstallatie in en op het landgoed is er in het gehele huis sprake van luchtbehandeling en zuivering, wordt restwarmte hergebruikt en is er een noodstroomvoorziening. Dit alles wordt geregeld door een intelligent domoticasysteem waarmee overigens ook de audio en verlichting in te stellen is. Zoveel techniek is misschien ook wel vanzelfsprekend in een stad waar de Technische Universiteit is gevestigd én waar een heuse High Tech Campus huist met meer dan 140 hightech bedrijven en instituten.

Uniek landgoed

Met een vloeroppervlak van 2.582 vierkante meter en vier extra woningen verspreid over het landgoed voor personeel of gasten/familie krijgt het begrip ‘woongenot’ hier een heel andere dimensie. Waar in Nederland vindt u een soortgelijk object; een groot en schitterend afgewerkt landhuis op een landgoed van deze omvang? Tel daar de dichtbijgelegen internationale school, het vliegveld en de snelwegen bij op en inderdaad: De Wielewaal 'has it all', of het is in ieder geval binnen handbereik. Een voor Nederland unieke en ongekende wereld op zichzelf.

Bijzonderheden

Het landhuis heeft vele bijzonderheden, zoals de authentieke ‘herenkamer’. Dit is het kleine, geheel in oorspronkelijke staat verkerende, kamertje waar Frits Philips vroeger sigaren rookte en cognac dronk met onder andere zijn goede vriend Prins Bernhard. Tegenwoordig heeft het met alle jachttrofeeën en Frits-memorabilia veel weg van een mini-museum. Dan is er ook nog de sfeervolle leefkeuken, het hart van De Wielewaal. De keuken is voorzien van één van de zes oud-Engelse stijl schoorstenen die het landhuis rijk is. Om het hoekje bevindt zich de professionele horecakeuken met genoeg apparatuur om een diner aan huis te (laten) verzorgen en een sterrenrestaurant jaloers te maken. Sporten kan in de bijna 85 vierkante meter grote fitnesszaal waarna men heerlijk kan ontspannen in het buitenzwembad, de massageruimte, in de bibliotheek of in de woon-, muziek- of speelkamer. Op de eerste verdieping zijn de slaapvertrekken: twee logeersuites en vijf slaapkamers. Allemaal hebben ze een eigen luxe badkamer met bad en/of douche. De masterbedroom/suite heeft zelfs twee badkamers en twee garderobekamers.

Historie

Terug in de tijd. De historie van landgoed De Wielewaal begint als Anton Philips, grondlegger van het huidige Philips-concern, een flink stuk bosgebied koopt. Hij laat het inrichten als landgoed, compleet met een mooie naaldbomentuin (1912). In 1920 schonk hij een deel van zijn grond aan de bevolking voor de aanleg van een park: het Philips de Jongh wandelpark. In de jaren dertig liet hij bovendien de Philips Fruittuin aanleggen. Anton heeft nooit op het landgoed gewoond. Zoon Frits, van 1961 tot 1971 president van het Philips-concern, liet er in 1934 daarentegen een schitterend landhuis bouwen en verbleef hier zo’n zeventig jaar. Met uitzondering van de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Duitse officieren de Wielewaal hadden gevorderd. Na Frits’ dood kwam de huidige eigenaar, een internationaal zakenman, in direct contact met de familie Philips. Hij nam het landgoed over. Een achttien maanden durende verbouwing volgde, waarbij De Wielewaal een complete metamorfose onderging, maar de karakteristieke eigenschappen bewaard bleven. Het landgoed komt nu voor het eerst sinds 1912 echt in de verkoop; een unieke gebeurtenis die eindelijk de eenmalige kans biedt om dit bijzondere landgoed te verwerven.

Kenmerken

Bouwjaar: 1934/2007
Oppervlak: circa 142 hectare

Hoofdwoning
Inhoud: 7.650 m3
Bruto vloeroppervlak: 2.582 m2
In totaal circa 40 kamers waarvan 7 slaapkamer-/
suites met 8 badkamers.

Bijgebouwen/dienstwoningen/diversen
Op het landgoed bevinden zich verspreid naast de hoofdwoning nog vier woningen t.b.v. personeel of gasten en familieleden en een vrijstaande garage/carport t.b.v. 6 auto’s. Verder zijn er diverse bijgebouwen, veldschuren, overkappingen en carports en is er een buitenzwembad, tennisbaan (gravel), pinetum/beeldentuin en vele kilometers wandel- en ruiterpaden.

Disclaimer:


Alle verstrekte informatie waaronder doch niet uitsluitend maatvoering heeft nadrukkelijk een indicatief karakter; er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Gelet op de zeer bijzondere aard van dit unieke object voldoet deze wellicht niet aan de Meet- instructie Gebruiksoppervlakte Woningen (NEN 2580). Aspirant-kopers worden uitdrukkelijk uitgenodigd om de oppervlakte van het object op/na te (laten) meten en een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Mochten zij hiervan af zien dan vrijwaren zij de makelaar van alle aansprakelijkheid.